Al is het dorpje in de Algarve nog zo klein, een koffiehuis is er vrijwel altijd te vinden. Het is de plek waar dorpelingen elkaar op verschillende momenten van de dag ontmoeten om de laatste nieuwtjes uit te wisselen terwijl ze genieten van hun kopje ‘bica’. Het is vaak hun tweede huiskamer waar ze ook de krant lezen en tv kijken.
De sterke band met koffieproducenten
Portugal ontwikkelde al vroeg een koffiecultuur vanwege hun sterke band met Brazilië dat één van de kolonies van Portugal was. Dit land heeft het ideale klimaat om de rode koffiebes te laten groeien. Aan het einde van de 17e eeuw ontstonden In Lissabon al de eerste koffiebranderijen. Het drinken van de aroma’s van de vers gebrande bonen werd al snel populair onder de hele bevolking. In deze koffiecultuur ontstonden veel benamingen voor de verschillende varianten. Het is handig om alvast te weten welke van de vele opties uw favoriet zal worden als u in de Algarve op vakantie bent.
Wat wordt mijn favoriete koffie?
De meest gedronken koffie is een ‘bica’ of gewoon ‘café’. U krijgt dan automatisch een espresso geserveerd in een klein voorverwarmd kopje. ‘Bica’ staat voor ‘beba isto com açucar”, oftewel ; ‘drink dit met suiker’. De bittere zuivere koffiesmaak wordt in balans gebracht met het zoete van de suiker. Het kopje is hierbij half gevuld dus geniet bewust van de paar lekkere slokjes.
Wilt u een vol kopje koffie dan bestelt u een ‘café cheio’, dit betekent letterlijk ‘een vol kopje koffie’. De barrista laat de waterstraal iets langer lopen waardoor de koffie meteen minder sterk wordt.Een extra boost
In plaats van de mildere variant kunt u ook een extra sterke koffie bestellen. Hieraan wordt juist wat minder water toegevoegd zodat het de smaakpapillen een extra boost geeft. U bestelt dan een ‘café curto’, het is vergelijkbaar met een ristretto.
Wilt u een normale espresso maar dan liever twee keer zoveel? Dan bestelt u een ‘café duplo’, een dubbel kopje koffie.
Bent u op zoek naar een grotere kop koffie die op filterkoffie lijkt? Bestel dan een ‘café americano’ oftewel ‘café abatanado’. Hier wordt een espresso aangelengd met heet water.Koffie met fluweelzachte melk
Voor de liefhebbers van melk in de koffie zijn er ook een heel aantal opties. We zijn vaak op zoek naar de alom bekende ‘cappuccino’. In Portugal krijgt u dan vaak niet wat u gewend bent. Het kan zijn dat de melk niet is opgeschuimd of dat het wordt aangelengd met wat chocolademelk. Ook koffie met een flinke toef slagroom (nata) wordt soms als cappuccino gezien.
Wilt u een koffie bestellen die het meest op cappuccino lijkt, vraag dan om een ‘café meia de leite direta com espuma de leite’. Het is meteen een aardige Portugese taaloefening.
Een normale ‘café meia de leite’ is een kop koffie met de helft warme melk. Bestelt u een ‘garoto’ dan krijgt u eigenlijk een mini-cappuccino. Het is een kopje espresso met een klein beetje opgeschuimde melk. Het lijkt veel op een ‘pingado’ dit is ook een espresso met een beetje koude of warme melk. In de praktijk doet men er vaak ook de schuimende melk op.
Wilt u koffie in een groot glas met 2/3 warme melk, dan noemt men dit hier een . Het ‘galão’ is vergelijkbaar met een koffie latte. Wilt u deze met een extra shotje espresso bestel dan een ‘galão’ escuro’.Minder dan een euro
Om de koffie voor de Portugezen betaalbaar te houden is de prijs nauwelijks gestegen. In de dorpjes wat verder weg van het toerisme is dat vaak nog beneden de euro. En wat is er nu gezelliger dan op een zonnig terrasje, tussen de keuvelende locals, te genieten van dit heerlijk verkwikkende brouwseltje?