Hieronder vind u een overzicht van de veelgestelde vragen aan ons met hun antwoorden.

Mocht er een vraag niet tussen staan, neem dan gerust contact met ons op.


 • Kan ik een optie nemen?+

   

  Ja, u kunt voor dezelfde periode op één huis een optie nemen. De optie kunnen we maximaal 3 dagen voor u in het systeem aanhouden. Vult u hiervoor het reserveringsformulier in en geeft u dan bij "Opmerkingen" aan dat het om een optie gaat. Zodra de optie door de eigenaar is bevestigd (binnen 48 uur), sturen we u hierover een e-mail. U kunt ons vervolgens via e-mail laten weten of u wilt boeken.

 • Hoe kan ik meerdere huizen boeken?+

   

  Vul voor het tweede, derde etc. huis dat u wilt boeken opnieuw het reserveringsformulier in. Al uw persoonsgegevens, gegevens van medehuurders etc. zullen automatisch te zien zijn; deze hoeft u dus niet opnieuw in te vullen. De reserveringskosten zullen we in totaal maar één keer berekenen.

 • Zijn er nog extra kosten?+

   

  Wij werken zoveel mogelijk met 'alles-inclusief prijzen'. Behalve het huurbedrag dat op de website staat aangegeven, betaalt u nog 30 euro reserveringskosten. U kunt er zelf voor kiezen om nog een annuleringsverzekering af te sluiten. In sommige gevallen zijn er extra kosten voor bijv. gebruik van airco e.d. Dit staat ook altijd duidelijk aangegeven op de website bij de huisomschrijving. Deze kosten worden meestal ter plekke voldaan.
  Het gebruik van lakens, slopen, hand- en theedoeken is inclusief. Ook het gebruik van water, gas en elektriciteit is inclusief, tenzij anders vermeld in de beschrijving op de website. Voor het gebruik van hout voor de open haard en/of houtkachel betaalt u soms een vergoeding aan de eigenaar of contactpersoon (afhankelijk van verbruik).

 • Wat zijn de standaard aankomst- en vertrekdagen?+

   

  Tenzij anders vermeld, lopen de boekingen van zaterdag tot zaterdag. In overleg met de eigenaar kan hiervan steed vaker afgeweken worden. Wij laten u zo snel mogelijk weten of het mogelijk is.

 • Hoe is de verdere procedure na boeken?+

   

  Na verzending door u van het boekingsformulier ontvangt u automatisch via e-mail een bevestiging van uw boeking. Zodra uw boeking door de eigenaar is bevestigd, sturen we u de boekingsbevestiging/ factuur toe via e-mail. Na betaling, ontvangt u ook via e-mail de voucher met alle benodigde informatie.

 • Kan ik korter dan een week boeken?+

   

  De prijzen zijn gebaseerd op verhuur per week. Als u korter dan een week wilt boeken, zullen we met de eigenaar gaan overleggen over de prijs en u zo snel mogelijk een prijsvoorstel toesturen.

 • CORONA COVID19 SITUATIE ALGARVE+

   

  UPDATE 23 MAART

  De NL overheid heeft aangekondigd het algemene negatieve reisadvies te handhaven tot half mei. Heeft u een boeking bij ons in mei en heeft u hier vragen over dan kunt u ons hierover -bij voorkeur- mailen naar info@portucasa.nl. Wij zijn zelf ook actief met het benaderen van onze klanten hierover.

  Ter info: voor diegenen die om persoonlijke redenen ondanks het negatieve reisadvies toch naar Portugal willen afreizen: de Nederlandse wetgeving voorziet niet in het mogen toepassen van een reisverbod. Het blijft daarom altijd een reisadvies, net als het quarantaine advies en mag u reizen. Uiteraard zijn er wel andere verplichtingen zoals het overhandigen van een negatieve PCR test maar de Portugese overheid hanteert op moment van schrijven verder geen weigering of vereisten voor Nederlanders die het land binnenkomen. Wij adviseren u wel uw annulerings- en/of reisverzekering te controleren, bij code oranje dekt deze niet bij Covid gerelateerde problemen, vaak wel bij andere calamiteiten. Uw gewone zorgverzekering dekt wel bij ziekte binnen de EU, ook als dit land code oranje heeft.

   

  UPDATE 12 MAART- ONTSLUITINGSPLAN PORTUGAL

  Portugal staat al even bovenaan de lijst met sterkst dalende besmettingscijfers van Europa.  De Portugese overheid heeft gisteren dan ook een uitgebreid ontsluitingsplan gepresenteerd. Dit blijft van kracht zolang de besmettingsratio onder de 1 blijft. Dat is al enige weken het geval. Als het boven de 1 komt wordt er geëvalueerd. Hoogstwaarschijnlijk wordt hierbij per regio gekeken, dit is nog niet bekend. Dat zou extra gunstig zijn voor de Algarve. Maar met het toenemende aantal vaccinaties en de blijvende dalende lijn in ziekenhuisopnames ziet het er verwachtingsvol uit voor heel Portugal.

  Vanaf 15 maart is open / toegestaan (buiten de supermarkten etc 'eerste levensbehoeftewinkels' die altijd al open waren):

  - Kinderdagverblijven, kleuterschool, onderbouw lagere scholen
  - kappers en dergelijke
  - Boekhandels, bibliotheken

   Vanaf 5 april (na Pasen) is open / toegestaan:

  - Bovenbouw lagere school
  - Winkels met uitzondering van shopping malls en hele grote zoals IKEA
  - Musea, monumenten, galeries, paleizen en dergelijke
  - Naast gewone markten nu ook non-foodmarkten
  - Terrassen van restaurants en cafés (maximaal 4 personen uit zelfde huis)
  - Sporten met een laag risico, golf en tennis
  - Sporten buiten maximaal vier personen tegelijk
  - Sportscholen

   Vanaf 19 april is open / toegestaan:

  - Het voortgezet en hoger onderwijs
  - Alle winkels inclusief shopping malls
  - Restaurants, cafés etc, maximaal 4 pers. binnen of 6 op het terras
  - Bioscopen, auditoria, theaters
  - Fysieke activiteit buitenshuis voor maximaal zes personen
  - Buitenevenementen met verminderde capaciteit

  Vanaf 3 mei is open / toegestaan:

  - Restaurants binnen 6 pers. uit zelfde huis en 10 op terras
  - Grote buitenevenementen toegestaan met beperktere capaciteit
  - Binnenevenementen met beperktere capaciteit

   

  Wanneer mag ik als toerist weer naar de Algarve? 

  Zekerheid hebben we nog niet maar alle signalen in de EU wijzen er op dat voor de zomer weer grootschalig toeristen in elkaars landen worden toegestaan. Op kleinere schaal zal dit als cijfers het toelaten eerder kunnen, met losse testen zoals nu al een tijdje plaatsvinden. En een Covidpaspoort is in de maak, hier in staat aangegeven of je negatief getest bent, een vaccinatie hebt gehad of voldoende antistoffen bezit. We denken dat de testen goed uitvoerbaar en betaalbaar geregeld gaan worden, aangezien de belangen groot zijn. We verwachten begin april hier meer duidelijkheid over te krijgen.

  Transavia vliegt al de hele tijd gewoon meerdere keren per week vanaf Amsterdam op Faro en Lissabon. Lowbudget maatschappijen als Easyjet (nieuw vanaf Amsterdam!) en Ryanair vanaf Eindhoven gaan vanaf respectievelijk eind april en begin mei weer op Faro vliegen.

   

  Update 19 februari 2021

  Na een aantal schrikbarend slechte weken - een direct gevolg van het versoepelen rond de feestdagen, het openen van de (middelbare) scholen na de feestdagen en de Britse mutatie van het virus - gaat het momenteel heel veel beter met de besmettingen in Portugal. Nadat 4 weken terug alles is gesloten, inclusief de scholen, zijn de afgelopen 2 weken de cijfers drastisch aan het dalen en zijn de daggemiddelden onder de 2.000 gezakt. Voor de regio Algarve gelden zeer positieve cijfers van onder de 100 nieuwe besmettingen per dag.

  De verwachting is dat na de grote schrik van januari de Portugese overheid zeer voorzichtig en stapsgewijs de lockdown zal opheffen. Waarschijnlijk pas in de loop van maart zullen - bij positieve cijfers - per regio de versoepelingen doorgevoerd worden en scholen, restaurants en bedrijven als kappers, sportscholen etc mondjesmaat weer mogen openen. Het wachten is daarna op de NL overheid wanneer code geel afgegeven gaat worden voor in ieder geval de regio Algarve.

   

  Update 14 januari 2021

  Vanaf vrijdag 15 januari gaat heel Portugal opnieuw in een lockdown. Hoogstwaarschijnlijk voor 4 weken maar na 15 dagen wordt geevalueerd. Deze lockdown houdt globaal in:
  - alle niet essentiele winkels, sport- en culturele centra en restaurants gaan sluiten.
  - scholen, supermarkten, kruideniers, slagers, bakkers, bepaalde bouwmarkten, benzinestations, medische voorzieningen blijven open tot 20.00 uur doordeweeks en 13.00 uur in het weekend.
  - restaurants mogen take-away verzorgen.
  - de norm is thuiswerken en thuisblijven.
  - individuele buitensporten, met de hond wandelen of een ommetje maken is toegestaan.
  - u mag als reiziger van en naar uw accomodatie reizen, of van en naar het vliegveld.

  Helaas is dit een direct gevolg van het besluit van de overheid om de maatregelen die lang golden met betrekking tot bijvoorbeeld de maximal grootte van een groep tijdelijk te versoepelen voor de kerstdagen. Tot de kerstdagen ging het namelijk best weer goed in Portugal, maar tijdens de kerst kwamen teveel mensen bij elkaar en na een week begonnen de cijfers sterk te stijgen. Hopelijk is deze lockdown in combinatie met het vaccineren en de lente die er aan komt afdoende om vanaf half of eind februari structureel de goede kant op te blijven gaan!

  Update 7 januari 2021

  Het goede nieuws is dat in Portugal het vaccineren goed op gang is gekomen; sinds 27 december wordt dit in het hele land gedaan. In totaal zijn 22 miljoen doses aangekocht van verschillende merken die in de loop van de komende maanden zullen worden aangeboden aan de 11 miljoen koppige bevolking.

  Het slechtere nieuws is dat ook in Portugal de besmettingsaantallen in januari weer oplopen, na een behoorlijk structureel ingezette daling in december. Zeer waarschijnlijk heeft dit te maken met het besluit van de overheid om de maatregelen die lang golden met betrekking tot bijvoorbeeld de maximal grootte van een groep tijdelijk te versoepelen voor de kerstdagen. Een besluit dat werd genomen uit angst voor te veel protest van de bevolking maar wat een slecht besluit geweest lijkt te zijn. De laatste dagen worden daggetallen van rond de 9 - 10.000 personen genoemd.

  In de Algarve zijn de besmettingen nog steeds relatief laag (op 6 januari waren 2252 actieve besmettingen geregistreerd en vanaf het begin van de pandemie tot nu zijn 81 personen overleden) ook al lopen ze ook daar sterker op dan eerder; er worden nu een paar honderd besmettingen per dag gemeld.

  Code oranje zal door de NL overheid naar verwachting nog wel even worden aangehouden voor Portugal.

  Portugal heeft al vele maanden een basis set regels. Deze hebben betrekking op de maximale groepsgrootte, winkelregels, restaurantregels maar ook betreft openbaar vervoer, werk en school. Als toerist kunt u hier prima mee uit de voeten en ondervindt u eigenlijk geen beperking hierdoor (details over deze regels kunt u verderop vinden bij de updates van september en oktober 2020).

  Daarnaast werkt de overheid sinds een paar maanden met 4 stadia van risico per gemeente: gematigd, verhoogd, zeer hoog en extreem hoog. In alle 4 stadia blijven de restaurants en winkels open maar gelden voor stadium 2, 3 en 4 wel beperkingen in de openingstijden en bewegingsvrijheid.

  Deze beperkingen zijn in de weekenden strenger dan doordeweeks. In het algemeen kan gesteld worden dat restaurants tussen 22.30 en 01.00 moeten sluiten. Op zaterdag en zondag geldt voor stadium 2, 3 en 4 dat je niet uit je eigen gemeente mag en vanaf 13.00 uur helemaal niet meer de openbare weg op mag. De winkels en restaurants gaan dan ook dicht. Voor stadia 3 en 4 geldt nog een extra maatregel: een avondklok doordeweeks tussen 23.00 - 05.00 uur.

  Voor toeristen geldt echter dat ze ten allen tijde – ook tijdens de restricties – mogen (door)reizen naar hun accommodatie of het vliegveld. Van hen wordt wel verwacht dat ze eenmaal op de plek van bestemming aangekomen zich aan de regels van hun gemeente houden.

  Omdat de bevolking dunbevolkt is, belanden veel gemeentes in de Algarve nu ook in stadium 2, 3 of zelfs 4. 1 uitbraak in een bejaardentehuis kan al een verhoogd stadium tot gevolg hebben. Ook worden in Portugal kinderen onder de 12 getest waardoor bijvoorbeeld een uitbraak op een creche meegeteld wordt in de getallen, iets dat in NL tot nu toe niet gebeurt. Dit gebeurde bv 2 weken geleden in Sao Bras de Alportel, waar 11 kleine kinderen positief getest werden en waardoor deze gemeente zich de komende 14 dagen van een gematigd in een verhoogd stadium bevindt. Aankomend weekend gelden voor 11 gemeenten in de Algarve restricties. Voor een overzicht van welke gemeente zich in welk stadium bevindt kunt u hier terecht:

  https://covid19estamoson.gov.pt

  https://covid19estamoson.gov.pt/lista-de-concelhos-nivel-de-risco/

  Hier vindt u een kaart van de Algarve met de huidige situatie:

  https://www.sulinformacao.pt/mapa-de-casos-de-covid-19-no-algarve/

   

  Update 4 december

  Ook in Portugal is een behoorlijk lange tweede golf geweest met de piekaantallen in november. Vanaf vorige week nemen de cijfers structureel af en lijkt de piek voorbij. Veruit de meeste besmettingen vonden en vinden plaats in noord Portugal.
  Vanaf maart zijn in de Algarve tot nu 5460 besmettingen geregistreerd (bij een hoge testcapaciteit) en 51 personen overleden. Momenteel zijn er 1245 actieve gevallen.

  Het Rt cijfer (kans op het doorgeven van de besmetting) is inmiddels onder de 1 en de gedachte is dat de dalende trend doorzet.

  Portugal heeft het land in 4 risico gebieden opgedeeld, met elk hun eigen regels en beperkingen. Deze worden elke 2 weken aangepast. De Algarve zit grotendeels in de laagste categorie en soms wordt een gemeente geschoven naar de een na laatste categorie, bv omdat een lokale uitbraak is geweest in een school of verzorgingshuis. De 1e en 2e (strengste) categorieen zijn niet aan de orde in de Algarve. Hier kunt u lezen wat de beperkingen zijn de komende tijd:

  https://covid19estamoson.gov.pt/new-state-of-emergency-measures/

  En dan nog even praktisch: als u overweegt naar de Algarve te gaan op vakantie dan is het goed om te weten dat de overheid daar goed rekening houdt met u. Er wordt coulant omgegaan met toeristen, ze zien u graag komen. Als u bv op doorreis bent mag dit altijd, ook als er beperkt reisverkeer tussen gemeentes geldt. Ditzelfde geldt bv voor verkeer van en naar het vliegveld. Heel fijn ook is dat alle restaurants in de Algarve gewoon open zijn. Ze moeten om 00.30 sluiten en als ze in een 3e categorie risicogebied liggen om 22.30. Ook alle winkels zijn gewoon open.

  Ook goed om te weten wellicht is dat sommige reisverzekeringen weliswaar nog steeds niet willen uitkeren als uw koffer gestolen wordt in een land waar code oranje op staat - wat wij persoonlijk heel raar vinden - maar dat uw gewone ziektekostenverzekering soewieso dekking biedt mocht u gezondheidsklachten krijgen in uw vakantieland. Informeer voor de details bij uw eigen verzekeraar.

  Tot slot GOED NIEUWS hopen wij over de quarantaine die veel landen hebben ingesteld bij terugkomst uit een land dat op oranje staat. De ECDC (de overkoepelende, Europese RIVM) heeft aangegeven deze quarantaine te willen schrappen. Hopelijk volgen de overheden deze uitspraak en hoeven we niet meer 10 dagen in quarantaine. Dit is nu uiteraard alleen nodig zolang de Algarve op oranje staat, bij geel zijn er geen enkele reisrestricties meer!

  https://www.zakenreisnieuws.nl/nieuws/categorie/72/algemeen/europese-rivm-quarantaine-voor-vliegtuigpassagiers-nutteloos

   

  Update 24 oktober:

  Ook in Portugal stijgen de aantallen met Covid besmette personen. De laatste 2 weken is een daggemiddelde van tussen de 2500 en 3000. Het gaat daarmee niet zo snel als bv in Nederland of Belgie maar waakzaamheid is ook hier zeker geboden. De trend dat veruit de meeste besmettingen in de regio Lissabon en Porto zijn, blijft. In Portugal liggen 1418 personen in het ziekenhuis waarvan 198 op de IC (cijfers 22 oktober).

  In de Algarve liggen de daggemiddelden tussen de 30 - 50 de afgelopen weken. Het is daarmee redelijk stabiel en relatief heel weinig. In de hele Algarve zijn momenteel 2373 actieve besmettingen en er zijn 23 personen overleden sinds maart.

  Nieuwe maatregelen die genomen zijn door de Portugese overheid en voor u van belang zijn te weten als bezoeker van de Algarve:

  MONDKAPJES
  Het is nu verplicht om op ALLE drukke plekken een mondkapje te dragen, dus ook buiten op straat als er geen 2 meter afstand gehouden kan worden. Binnen in bv winkels, tankstations, vliegvelden en shoppingmalls was dit al verplicht. In de Algarve zult u weinig drukke plekken tegenkomen, deze maatregel is vooral bedoeld voor de grote steden. Zitten in een restaurant of op een terras blijft uiteraard mogelijk zonder mondkapje.

  MAX AANTAL PERSONEN
  Als u niet tot hetzelfde huishouden behoort mag u met maximaal 5 personen bij elkaar zijn, zowel op straat, in winkels als in restaurants. Als u dus met een grotere groep uit eten wilt, meldt dit dan bij uw reservering en dan kunnen zij de tafels zo dicht mogelijk naast elkaar zetten.

  Verder gelden de regels zoals deze al golden, zie hieronder:

   

  UPDATE 15 SEPTEMBER

  Het lag in de lijn der verwachting dat ook in Portugal het aantal Corona besmettingen zou stijgen. Nog steeds is het aantal besmettingen -ook in verhouding- lager dan in bv Nederland of Belgie (nl zo'n 600 - 650 per dag), en ook hier geldt de trend dat het nu voornamelijk de jongere mensen zijn die besmet raken. De cijfers zijn bijna geheel voor rekening van de regio Lissabon en daarboven. Voor de Nederlandse overheid is dit aanleiding geweest om vanaf vandaag Code Oranje uit te breiden in de regio Lissabon. Zie hiervoor: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/portugal/reizen/reisadvies

  De Algarve blijft geel. In de Algarve blijven de besmettingen ook erg laag, zo'n 10-20 per dag en 19 sterfgevallen vanaf maart. In het licht dat in de Algarve in juli en augustus een behoorlijk zomerseizoen is geweest met in verhouding tot veel andere Europese landen veel vliegverkeer en veel buitenlandse toeristen, is dit een zeer bemoedigend verloop. Eventuele grote uitbraken vanwege toerisme zouden nu zichtbaar moeten zijn geworden.

  Er liggen in heel Portugal op 13 september 477 mensen in het ziekenhuis, waarvan 61 op de IC. De aantallen stijgen licht.

  Voor het actuele Belgische reisadvies verwijzen we naar: https://diplomatie.belgium.be/nl

  NIEUW PREVENTIEF BELEID VAN DE PORTUGESE OVERHEID
  Vanaf 15 september gelden preventief iets strengere regels in heel Portugal. Deze zijn vooral bedoeld om samenscholing en alcoholconsumptie op straat tegen te gaan. Zo mag je ipv met 20 nog maar met 10 mensen samen komen in de Algarve (dit geldt niet voor uw privehuis maar bv op straat en op het strand en geldt niet voor mensen uit hetzelfde huishouden) en mag er na 20.00 uur geen alcohol meer worden geschonken of gedronken BUITEN de vergunninghoudende zaken. Restaurants etc mogen dus gewoon schenken en openblijven, ook op hun terrassen. De andere regels mbt mondkapjes en afstand blijven gelden.

  AUTOHUUR RESTRICTIES
  Vanaf 15 juni geldt: gewone (huur)auto?s voor max 5 personen hebben GEEN enkele beperking. Grotere huurauto?s / minivans hebben een capaciteit van 2/3 en de inzittenden moeten mondkapjes dragen, behalve als de inzittenden uit een gezin/huishouden komen. 

  VERZEKERAARS
  Momenteel verzekeren reis- en annuleringsverzekeraars in principe geen Corona gerelateerde schades. Er zijn wel verzekeraars die veel dekken als er bv van Code Geel naar Oranje wordt geschakeld, bv de ANWB. Raadpleeg voor uw dekking alstublieft uw eigen verzekeraar.

  Wellicht bent u geinteresseerd in deze uitgebreide reisverzekering met Corona dekking als u naar Portugal wilt: https://portugaltravelinsurance.com. Wij hebben nog geen recensies over deze verzekering gezien, wel weten we dat dit een inititatief is van het Portugese Bureau van Toerisme en gedragen wordt door de Portugese verzekeringsmaatschappij RNA Assistencia (https://rna.com.pt/en)

  https://www.portugalhealthpassport.com is ook een initiatief van het Bureau van Toerisme.

  -----

   

  OVERZICHT VAN DE AFGELOPEN MAANDEN:
   

  17 augustus

  In heel Portugal (een land dat vanaf het begin tm nu veel test) zijn in totaal tot nu ruim 53.000 besmettingen geweest en in ruim 5 maanden tijd 1779 mensen overleden. Er liggen nu nog 336 mensen in het ziekenhuis waarvan 39 op de IC. Al maanden geldt dat er meer mensen ontslagen worden uit het ziekenhuis dan erbij komen. Rond de 80% van de (nieuwe) besmettingen en (nieuwe) ziekenhuispatienten zijn in de regio Lissabon.

  ALGARVE
  De Algarve heeft op 17 augustus 212 actieve besmettingen, weer enkele tientallen minder dan 2 weken terug. Wat het totaal zet op 962 in ruim 5 maanden tijd. In totaal zijn in de Algarve 19 mensen overleden aan Covid19. 

  AANTAL TESTEN PER INWONER
  18 augustus
  . Binnen Europa heeft Portugal vanaf het begin veel getest. Veel testen geeft accurate (hogere) cijfers. Portugal is nog steeds een van de koplopers met het aantal testen per inwoners: ruim 176.000 testen per miljoen inwoners. Dat zijn er 2,5 keer zoveel in verhouding als bv Nederland dat een kleine 70.000 testen per 1 miljoen inwoners kan uitvoeren.

  Update 29 juli LISSABON. Deze week zijn ook eindelijk in de regio rondom Lissabon de besmettingen dagelijks structureel aan het afnemen. De Incidence Rate waar landen als Nederland naar kijken om hun kleurcodes af te geven zouden deze week uitkomen op 14,9 nieuwe gevallen per 100.0000 inwoners. Dat is ruim onder de grens (20). Er wordt echter gekeken naar 2-wekelijkse cijfers en dan zit Lissabon er nog boven. AlS deze trend doorzet zouden de overheden kunnen besluiten ook voor Lissabon de oranje / rode codes eraf te halen. 
   
  HOE ZIT HET MET ALLE KLEURCODES?
  Nederland en met name België zijn de laatste tijd aan het schuiven met kleurcodes die ze aan regio?s en landen geven. Op zich begrijpelijk maar de publicaties en de (vaak onjuiste) vertaling hiervan door diverse media zorgt voor veel onnodige onzekerheid en onduidelijkheid. De situatie is als volgt:
   
  NEDERLAND EN PORTUGAL
  Nederland werkt veel met codes geel en oranje. Geel geldt voor heel Portugal (= veilig maar net als overal wel voorzichtig zijn) behalve 2 regio?s: ze handhaaft voorlopig nog Code Oranje (= advies om alleen te reizen als het noodzakelijk is) voor de regio Groot Lissabon.
   
  LISSABON
  In tegenstelling tot België is Nederland hier ongenuanceerd over en scheert de hele regio Lissabon over een kam, terwijl het over 19 zeer specifieke wijken gaat buiten Lissabon waar de Covid getallen moeilijk te stabiliseren bleken, waardoor de Portugese overheid zoals altijd tijdig en streng ingreep.
   
  Dat NL niet heeft genuanceerd is spijtig, zeker voor de mensen in Lissabon die u graag willen ontvangen. Door deze code oranje kan het zijn dat uw reisverzekering niet alles dekt. Maar het kan ook zijn dat uw verzekering alleen niet dekt wat Corona gerelateerd is. Dus als uw koffer wordt gestolen in Lissabon, kan dat gewoon verzekerd zijn. Vraag dit dus goed na als u twijfelt en toch graag Lissabon centrum wilt bezoeken!
   
  VLIEGVELD LISSABON
  U kunt trouwens gewoon vliegen op Lissabon vliegveld en met uw huurauto uw weg vervolgen naar bv de Algarve. Dubbelcheck ook hiervoor toch even uw reisverzekering!
   
  BELGIE EN PORTUGAL
  In België is veel onduidelijkheid geweest afgelopen tijd over de kleurcodes oranje en groen, die voor verwarring en ongerustheid hebben gezorgd, niet geholpen door de ongenuanceerde berichtgeving van de Belgische media. Dit is snel bijgesteld en SINDS 31 JULI geldt het volgende reisadvies voor Portugal:
   
   
  BELGIE UPDATE 14 AUGUSTUS: DE VERHOOGDE WAAKZAAMHEID VOOR DE ALGARVE IS VERWIJDERD. U HEBT TOESTEMMING OM ZONDER ENIGE RESTRICTIES AF TE REIZEN NAAR DE ALGARVE.
   
  Code Rood is op 31 juli opgeheven voor de 19 wijken rondom Lissabon. Portugal staat -en stond al- bij de GROENE landen en is veilig om naartoe te reizen en te verblijven. Voor de regio's Groot Lissabon heerst een advies van 'verhoogde waakzaamheid"
   
  De Belgische overheid heeft daarbij een extra hoofdstukje ingeruimd op haar website wat er geldt als u TERUGKOMT uit het buitenland. Hier hebben veel landen en regio?s waaronder de regio Algarve en Lissabon een oranje stethoscoopje gekregen, wat bij de overheid alleen de betekenis heeft: wees waakzaam bij thuiskomst en er is een advies om in quarantaine te gaan.
   
  U hoeft dus niet verplicht in quarantaine of andere beperkingen op te volgen als u uit de Algarve of de Alentejo komt. Het is een goedbedoeld advies. Het heeft verder geen consequenties voor uw reis en is voor ons geen reden tot annuleren van uw boeking. Eerljk gezegd snappen wij dit advies rondom de Algarve niet. Er zijn in de Algarve weinig besmettingen en nooit geweest. Er zijn op sommige dagen wel lichte stijgingen maar die blijven zeer onder de alarmerende norm.
   
   
  TOT ZOVER DEZE UPDATE VAN  18 augustus
  Bronnen: https://www.dgs.pt  en  https://www.safecommunitiesportugal.com
    
   

  DE NOODTOESTAND IN PORTUGAL IS OPGEHEVEN PER 4 MEI

  Deze noodtoestand van 7 weken heeft zeer zeker zijn vruchten afgeworpen. Het Portugese beleid rondom Covid 19 wordt internationaal geprezen als een goed voorbeeld hoe met deze crisis om te gaan. Het karakter van de Portugees zal hierin ook een rol hebben gespeeld, rustig, voorzichtig, sociaal en gericht op de toekomst. Er is daarbij vroeg ingegrepen, er wordt veel getest, er is een goede gezondheidszorg en de gegevens zijn betrouwbaar.

  TOERISME

  De toerisme industrie heeft zich de afgelopen weken goed voorbereid samen met de overheid. Zij zijn natuurlijk realistisch en begrijpen dat er minder toeristen zullen komen. Dit nadeel zal echter een positief effect hebben om alles beheersbaar en veilig te houden voor de toeristen die wel kunnen komen. Het laatste dat iedereen nu wil zijn overvolle stranden, restaurants of winkelstraten, en dit zal ook niet gebeuren. Veiligheid moet bovenaan blijven staan en zo zal de Portugese overheid ook blijven omgaan met deze crisis. Daarom vertrouwen wij erop dat als u door de Portugezen wordt welkom geheten in hun land, dit in een veilige omgeving zal zijn voor de Portugees en dus ook voor u.


  Maar eerst, wat is er gebeurd en gebeurt er nu in Portugal:

  Vanaf 4 mei
  - mogen alle winkels tot 200m2 weer open, inclusief kappers, tandartsen etc.
  - gaat het openbaar vervoer weer rijden, met 2/3 capaciteit.
  - mogen bepaalde buitensporten worden uitgeoefend zoals surfen, tennissen, paardrijden en golfen.
  - mag je weer bij elkaar zijn, met maximaal 10 mensen tegelijk (udate juli: met max 20 mensen bij elkaar).

  RESTAURANTS
  Vanaf 18 mei
  - mag je naar de stranden, met inachtneming van Social Distancing.
  - mogen de restaurants, terrassen, cafés en musea weer open. Allemaal met strenge hygiene regels en beperktere capaciteit; voor restaurants geldt inmiddels dat er geen maximum capaciteit meer geldt, als er maar genoeg afstand gehouden kan worden tussen de tafels, dat mag bv met schotten. Als u zich in de restaurants verplaatst bv om naar het toilet tegaan moet u een mondkapje op. Als u gewoon aan tafel zit uiteraard niet! Portugal geeft de restaurants daarom alle ruimte om hun Social Distancing regels te kunnen uitvoeren: zonder extra kosten of vergunningen mogen ze hun terrassen uitbreiden. Het wordt dus naar verwachting een terrasrijke zomer in de Algarve.
  - mogen de grotere winkels open.
  - gaat de bovenbouw van de scholen weer open.

  Vanaf 1 juni
  - mogen theaters, bioscopen en concerthallen weer open, met gereduceerde capaciteit.
  - mogen de shopping malls open.
  - en heel belangrijk voor de Portugezen: weliswaar zonder publiek maar de voetbalcompetitie mag weer van start vanaf 30 mei.

  ALLE STRANDEN IN DE ALGARVE ZIJN OFFICIEEL VANAF 6 JUNI OPEN
  Er is door de Portugese overheid en de kustinstanties een protocol opgesteld voor de opening van het strandseizoen met beperktere capaciteit. Het officiële strandseizoen begint normaal op 1 mei, vanaf dan zijn de stranden bewaakt en zijn de ligbedden en parasols uitgezet. Nu gebeurde dit dus op 6 juni. Buiten de maanden juli en augustus zullen er geen problemen zijn betreft capaciteit. Dat is er eigenlijk nooit want de Algarve heeft zo veel stranden om uit te kiezen! Voor met name augustus zal het wel belangrijk zijn voor sommige stranden een goed protocol te hanteren.

  STRANDPROTOCOL vanaf nu en vanaf 6 juni
  - je mag met je strandlaken gewoon een plekje zoeken op het strand. Tussen de groepen moet 1,5 meter afstand worden gehouden. 
  - als je ligbedden met parasol wilt huren kan dit per halve dag; tot 13.30 of vanaf 14.00 uur en met maximaal 5 personen per parasol. Deze zijn vanaf 6 juni uitgestald.

  - er is een strand app ontwikkeld door de Portugese overheid waarop je voor je vertrek kunt zien hoe druk het is op de stranden, met een groen, geel of rood symbool. Deze app is te downloaden in de Appstore: Info Praia.
  Tip: vermijd de weekenden, als de Portugezen zelf naar het strand willen. Of ga het water op; huur een boot, ga kayakken, paddelen of boek een bootexcursie.

  SOCIALE OMGANG
  - in het omgangsverkeer wordt vastgehouden aan de 1,5 - 2 meter afstandregel die vanaf half maart al geldt.
  - Het is voorlopig verplicht om in winkels en openbaar vervoer ?sociale mondkapjes? te dragen. Deze zijn in Portugal in de supermarkten en apotheken goed verkrijgbaar.

  VLIEGVELDEN PORTUGAL
  Faro is OPEN per 4 juni! Vanaf Lissabon wordt al langer commercieel gevlogen. Onder andere KLM vliegt vanaf Amsterdam op Lissabon.

  TRANSAVIA en RYANAIR
  Bij Ryanair is het al mogelijk tickets te boeken voor volgend jaar, ook voor de zomer. En ook Transavia heeft de ticketverkoop voor het winterseizoen 2020 ? 2021 eerder geopend. Dat houdt in dat mensen die geannuleerde Transavia tickets hebben deze nu al kunnen omboeken tot 1 april 2021.

  WILT U MEER WETEN OVER HOE HET VLIEGEN ER DE KOMENDE TIJD UIT ZAL ZIEN? ZIE HIER EEN FILMPJE VAN KLM: https://youtu.be/1-2OOj9DyPE

   

  Om specifieke vragen over uw boeking zo snel mogelijk te beantwoorden verzoeken wij u deze per e-mail te stellen aan info@portucasa.nl. Binnen 24 uur zullen wij deze proberen te beantwoorden.

  Tot zover!

 • BELEID TEN AANZIEN VAN TOEGEZEGDE OMBOEKINGEN+

   

  UPDATE 23 MAART

  De NL overheid heeft aangekondigd het algemene negatieve reisadvies te handhaven tot half mei. Heeft u een boeking bij ons in mei en heeft u hier vragen over dan kunt u ons hierover -bij voorkeur- mailen naar info@portucasa.nl. Wij zijn zelf ook actief met het benaderen van onze klanten hierover.

  Ter info: voor diegenen die om persoonlijke redenen ondanks het negatieve reisadvies toch naar Portugal willen afreizen: de Nederlandse wetgeving voorziet niet in het mogen toepassen van een reisverbod. Het blijft daarom altijd een reisadvies, net als het quarantaine advies en mag u reizen. Uiteraard zijn er wel andere verplichtingen zoals het overhandigen van een negatieve PCR test maar de Portugese overheid hanteert op moment van schrijven verder geen weigering of vereisten voor Nederlanders die het land binnenkomen. Wij adviseren u wel uw annulerings- en/of reisverzekering te controleren, bij code oranje dekt deze niet bij Covid gerelateerde problemen, vaak wel bij andere calamiteiten. Uw gewone zorgverzekering dekt wel bij ziekte binnen de EU, ook als dit land code oranje heeft.

  OMBOEKINGEN
  Vrijwel alle boekingen die vorig jaar helaas niet konden doorgaan vanwege corona hebben we kunnen omboeken of we hebben de klant de toezegging kunnen doen dat er omgeboekt kan worden. Heeft u zo’n omboeking of toezegging? Zolang er nog niet genoeg duidelijkheid is wanneer weer veilig afgereisd mag worden naar de Algarve wachten wij zelf nog even om u actief te benaderen. We blijven tot die tijd zo coulant en flexibel mogelijk en zullen zoveel mogelijk maatwerk blijven leveren. We hebben er vertrouwen in dat vanaf het vroege voorjaar meer en meer duidelijkheid zal komen over de mogelijkheden om in 2021 te mogen reizen naar de Algarve.

  Heeft u zelf wel vast vragen over uw omboeking, dan kunt u ons natuurlijk altijd mailen naar info@portucasa.nl.

  Wij kunnen vanwege de geldende onzekerheid en vele ontwikkelingen momenteel nog geen (om)boekingen in behandeling nemen die later plaatsvinden dan 4 weken voor vertrekdatum. Aan diegenen vragen we geduld tot over enkele weken hopelijk meer duidelijkheid is.

  Coulance versus verplichte geldrestitutie - omboekingen 

  Wij krijgen soms vragen van onze klanten waarom Portucasa niet standaard geld teruggeeft. We willen dit proberen uit te leggen: luchtvaartmaatschappijen of reisorganisaties die samengestelde reizen verkopen moeten aan andere regelgeving voldoen dan reisbemiddelaars zoals wij, die uitsluitend bemiddelen tussen de klant en de eigenaar van een accommodatie. Wij hoeven geen geldrestitutie te verlenen in geval van bv pandemieën. Luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties hebben ook andere afspraken met hun partners. Zij geven u geld terug omdat zij dit moeten en ook vaak kunnen. Zij krijgen hier ook deels overheidsvergoedingen voor en er zijn steunfondsen opgezet. Hier hebben wij geen recht op.

  Onze huiseigenaren en Portucasa hebben het afgelopen jaar (en ook nu nog altijd) zwaar moeten inboeten op hun inkomsten terwijl de kosten doorliepen, zeker die van Portucasa maar ook van veel huiseigenaren die contracten hebben met villabeheerkantoren, administratiekantoren en lokale onderhoudsmensen. Ook van de laatste vielen de inkomsten in een klap weg. Er is extreem hard gewerkt om al onze klanten en eigenaren naar ons beste kunnen en zo eenduidig mogelijk tegemoet te komen en de pijn enigszins te verdelen. We hebben via maatwerk veel coulance kunnen toepassen, vaak in de vorm van omboeken dus.

  Wij hebben nu niet opeens wel de mogelijkheid u alsnog uw geld terug te geven. De afspraken die wij samen met u en met de eigenaren hebben kunnen maken hebben ervoor gezorgd dat wij als organisatie kunnen blijven bestaan. Hierdoor kunnen wij onze afspraken aan klant en huiseigenaar nakomen. Wat wij u destijds konden aanbieden uit coulance is omboeken en wij willen en zullen deze coulance naar tevredenheid uitvoeren de komende periode. Hierbij zal het zeker weer helpen als we de flexibiliteit en hulp blijven krijgen van iedereen, zowel van u als klant als van de huiseigenaar.

  Dank u voor deze medewerking en begrip alvast!

 • BELEID TEN AANZIEN VAN CORONA 2021 EN NIEUWE BOEKINGEN+

   

  UPDATE 23 MAART

  De NL overheid heeft aangekondigd het algemene negatieve reisadvies te handhaven tot half mei. Voor diegenen die om persoonlijke redenen ondanks het negatieve reisadvies toch naar Portugal willen afreizen: De Nederlandse wetgeving voorziet niet in het mogen toepassen van een reisverbod. Het blijft daarom altijd een reisadvies, net als het quarantaine advies en mag u reizen. Uiteraard zijn er wel andere verplichtingen zoals het overhandigen van een negatieve PCR test maar de Portugese overheid hanteert op moment van schrijven verder geen weigering of vereisten voor Nederlanders die het land binnenkomen. Wij adviseren u wel uw annulerings- en/of reisverzekering te controleren, bij code oranje dekt deze niet bij Covid gerelateerde problemen, vaak wel bij andere calamiteiten. Uw gewone zorgverzekering dekt wel bij ziekte binnen de EU, ook als dit land code oranje heeft.

  NIEUWE BOEKINGEN
  Zijn er bijzondere annuleringsvoorwaarden met betrekking tot Covid19 in 2021 als ik een nieuwe boeking wil maken?

  Omdat wij met individuele, particuliere huiseigenaren werken, moeten wij per huis en per situatie aparte afspraken maken die ook vaak in het momentum gemaakt worden. Wij hebben daarom geen pasklaar antwoord voor u en geen standaard annuleringsvoorwaarden met betrekking tot Covid19.

  Wij willen natuurlijk wel graag dat u een mooie accommodatie via ons boekt en begrijpen dat u dit nu misschien niet durft zonder enige vorm van bescherming tegen Covid19 uitbraken. Wij vragen u in dat geval om ons te mailen met uw huiswensen, of om vast een optie te plaatsen via het Prijsopgaveformulier bij het betreffende huis, en die wensen kenbaar te maken bij de Opmerkingen. Wij zullen ons uiterste best doen om dan met de huiseigenaar een annuleringsvoorwaarde af te spreken waar u zich goed bij voelt.

  Op dit moment zijn wij -en belangrijker- veel huiseigenaren zeker genegen u tegemoet te komen hierin. 100% kosteloze annulering kan voor een huiseigenaar acceptabel zijn als het b.v. een vereiste is dat bij terugkeer in het thuisland een verplichte quarantaine geldt. Deze quarantaine is nu automatisch aan de orde bij landen of regio's die op Code Oranje en Code Rood staan en is daarmee dus een duidelijk argument. Ook kan het zijn dat op een gegeven moment weer een combinatie wordt aangeboden zoals ook in 2020 veel gebeurde, bijvoorbeeld terugbetaling van alles minus de aanbetaling van 30% waarvoor weer een omboeking wordt aangeboden. 

  BELEID TEN AANZIEN VAN CORONA IN 2021
  Met de kennis van nu zal voor ons Code Geel of Groen voor de Algarve inhouden dat u gewoon kunt genieten van uw reis naar de Algarve en de geboekte accommodatie en dat er dan geen aparte annuleringsvoorwaarden gelden.

  Het is verder geen reden voor coulance in de volgende situaties:

  -      ik wil niet voldoen aan de verplichting van mijn thuisland om een negatieve PCR test te overhandigen bij terugkomst uit de Algarve.
  -      ik ben nog niet aan de beurt voor vaccinatie en wil daarom niet reizen.
  -      een deel van mijn gezelschap wil niet meer mee.
  -      een last minute boeking annuleren terwijl de Algarve op dat moment al op Code Oranje stond en hierover geen aparte afspraken gemaakt zijn.
  -      als de code oranje niet geldt voor de regio Algarve. Code oranje voor bv regio Lissabon is geen reden om uw huis bij ons te annuleren.

   

  Het is ook niet automatisch meer reden voor coulance in de volgende situaties:*

  -      mijn werkgever wil niet (meer) dat ik ga.
  -      ik val in een risicogroep qua gezondheid en durf niet meer te reizen (een normale annuleringsverzekering zal dan dekking bieden met een doktersverklaring).
  -      mijn reisverzekering dekt mijn verblijf niet (meer).
  -      mijn vlucht is geannuleerd.

  * Deze situaties waren namelijk in het begin van de pandemie nieuw maar zijn inmiddels wel bekend. Gekeken wordt of u hier op voorhand rekening mee had kunnen houden of op had kunnen anticiperen. Zo zijn er inmiddels reisverzekeringen die wel diefstal etcetera blijven dekken, zelfs bij Code Oranje. En uw normale ziektekostenverzekering geeft standaard dekking bij ziekte en letsel in het buitenland. Betreft vliegen is afgelopen jaar gebleken dat het vaak mogelijk is een alternatieve vlucht te boeken waarbij u zich niet buitenproportioneel hoeft aan te passen. Lukt dit laatste niet, of zijn er echt wel andere verzachtende omstandigheden, dan zullen wij wederom in alle redelijkheid en uit coulance op zoek gaan naar een oplossing.

  Deze nuance moeten wij en onze huiseigenaren aanbrengen omdat al het financiele risico bij het toepassen van coulance in deze vormen (geldteruggave of omboeken) bij ons ligt.

  Het kernwoord blijft bij ons dus: maatwerk. Want als we iets hebben geleerd is dat het onmogelijk is te voorspellen wanneer we weer mogen reizen naar de Algarve. Neemt niet weg dat we zeer goede hoop hebben dat de Algarve net als in 2020 binnen Europa een veilige baken zal zijn voor de toeristen die er hun zomervakantie en wellicht zelfs al hun meivakantie willen doorbrengen! We proberen u daarom geregeld een update te geven over de actuele situatie in Portugal en de Algarve op deze Veelgestelde Vragen pagina, onder het kopje “CORONA COVID19 VIRUS SITUATIE ALGARVE”.